Covid-IP (Covid–ImmunoPhenotype) project – élet vagy halál kérdése az immunrendszerben

A Covid-IP (Covid – ImmunoPhenotype) projekt célja az immunfenotípus, azaz az immunrendszer állapotának jobb megértése olyan személyeknél, akik SARS-CoV-2-vel vagy a Covidért felelős koronavírussal fertőzöttek.

Az immunfenotípusok az egyes egyének között nagymértékben különböznek, és különböző immunválaszt adnak a Covid-19 fertőzésre, esetenként tovább rontva a beteg állapotát.

A Covid-IP célja annak megértése, hogy mi folyik az immunrendszerben a SARS-CoV-2-vel fertőzött személyekben, és hogy ezek az események hogyan kapcsolódhatnak az ember által tapasztalt tünetek típusához. Mely immunsejtek és molekulák látszólag korrelálnak a védelemmel és az egészséggel, és melyek korrelálnak a patológiával és a betegséggel?

A Covid-IP a londoni King’s College College fertőző betegségek biobankjára épül, amelyet a St. Thomas kórházban vesznek a fertőzött személyektől. A weboldal és a kapcsolódó informatika a King’s College London, a Francis Crick Intézet és az EMBL-EBI közötti közös együttműködése, amely kihasználja a 3i projekt munkatársait és tapasztalatait.

forrás: https://www.immunophenotype.org/, elérés: 2020.08.19.

Szakcikk a projektről

Laing, A. G., Lorenc, A., Barrio, I. D. M. D., Das, A., Fish, M., Monin, L., Munoz-Ruiz, M., Mckenzie, D., Hayday, T., Quijorna, I. F., Kamdar, S., Joseph, M., Davies, D., Davis, R., Jennings, A., Zlatareva, I., Vantourout, P., Wu, Y., Sofra, V., … Hayday, A. (2020). A consensus Covid-19 immune signature combines immuno-protection with discrete sepsis-like traits associated with poor prognosis. MedRxiv, 2020.06.08.20125112. https://doi.org/10.1101/2020.06.08.20125112

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.