„Széthordtuk a vírust” a lezárások előtti hétvégén – Bemutatjuk, mi történt a veszélyzónában lévő megyéinkben

A március 4-én bejelentett magyarországi járványügyi szigorítások hatására március 4-7. között felpörgött a magyarok mobilitása, főként a bevásárló központokbeli aktivitás, majd március 8-tól beszakadt – derül ki a Google legfrissebb mobilitási adataiból. Ezek az adatok teljesen összhangban vannak azzal, mint amit ma reggel közölt interjúnkban Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja mondott, miszerint a korlátozások előtti hétvégén „országosan olyan mozgás indult, mintha se járvány, se holnap nem lenne és széthordtuk a vírust”. A zárás előtt felgyorsult mobilitás tehát sajnos hozzájárulhatott a járvány felgyorsulásához is, amely néhány megyénkben már egyébként is nagyon gyorsan terjedt. Mivel a megyei, vagy regionális szintű korlátozások lehetőségét is belengette a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékese a március 15-i hosszú hétvégén, így a Google adatai alapján megnéztük azt is, hogy a fertőzési számok alapján veszélyzónában lévő megyékben hogyan alakultak március 8. előtt és után a mobilitási trendek.

Portfolio | 2021.03.16

Egyedülálló magyar módszertannal vizsgálják a magyar lakosság mozgássűrűségét

Ma reggel közzétett exkluzív interjúnkban bemutattuk: a Nature csoporthoz tartozó Scientific Reportsban most megjelent egy magyar tanulmány, amely egy egyedülálló magyar módszertan alapján monitorozza a lakosság mozgását települési szinten és így pontos eszközt ad a kormány kezébe, amikor értékelni akarja, hogy az egyes korlátozó intézkedések milyen hatást értek el. (…)

Eredeti tanulmány:

Szocska, M., Pollner, P., Schiszler, I., Joo, T., Palicz, T., McKee, M., Asztalos, A., Bencze, L., Kapronczay, M., Petrecz, P., Toth, B., Szabo, A., Weninger, A., Ader, K., Bacskai, P., Karaszi, P., Terplan, G., Tuboly, G., Sohonyai, A., … Gaal, P. (2021). Countrywide population movement monitoring using mobile devices generated (big) data during the COVID-19 crisis. Scientific Reports, 11(1), 5943. https://doi.org/10.1038/s41598-021-81873-6

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.