Magyar kutatók: az iPhone-ok publikus adatai árulkodnak az európai járványkorlátozások sikerességéről

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és az ELTE kutatói ausztrál munkatársaikkal együttműködve a szolgáltató által közzétett, publikus mobiltelefonos mozgási adatok alapján kilenc európai országban – Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és Svédországban − vizsgálták a tavaszi első hullámban hozott járványintézkedések, illetve az emberek magatartásának összefüggéseit a halálozási ráta tükrében. 

A Nature Scientific Reports-ban hétfőn megjelent tanulmányuk szerint a járvány lefutását azért jellemezték a halálozási adatokkal, mert az esetszámok nagyon függenek a tesztelés mennyiségétől, módszertanától. A kutatás során az Apple által publikussá tett mobilitási adatokat használták, ezekből jól látszik, hogy az iPhone-tulajdonosok mozgása a lezárás környékén esni kezdett, majd beállt egy jóval alacsonyabb szintre. Bár az iPhone-ok nem a legolcsóbb mobiltelefonok, Európában elég sok ember rendelkezik velük ahhoz, hogy jól jellemezzék az egész társadalom mozgási aktivitását.

forrás: Qubit, megjelent: 2021. január 19.

Smartphone, Mobiltelefon, Szociális Média Ikon
Edar képe a Pixabay-en.

Hivatkozott szakcikk:

Khataee, H., Scheuring, I., Czirok, A., & Neufeld, Z. (2021). Effects of social distancing on the spreading of COVID-19 inferred from mobile phone data. Scientific Reports, 11(1), 1661. https://doi.org/10.1038/s41598-021-81308-2

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.