Videó mutatja, miért nem jó ötlet koronavírus idején énekelni

Furcsának hangozhat, de az éneklés az egyik legveszélyesebb tevékenység koronavírus idején – már ami a csoportos éneklést illeti. Ez a tevékenység ugyanis akaratlanul is azzal jár, hogy több nyálcseppet és „nyálpárát” lövellünk ki a környezetünkbe, ez pedig növeli a fertőzés esélyét – írja az IFL Science.

Egy ausztrál kutatás szerint, ami a Clinical Infectious Diseases tudományos szaklapban jelent meg, az éneklés közben levegőbe jutó nyálcseppek 75 százaléka nem marad a száj közelében, és nem kerül a földre gyorsan, hanem messzire jut, és sokáig a levegőben marad. A szakértők kutatásukat egy videóval is illusztrálták, képalapú áramlásdiagnosztikai rendszer segítségével modellezték, hogyan terjednek a nyálcseppek a levegőben éneklés közben.

forrás: 24.hu Tudomány, megjelent: 2020.09.20.

Hivatkozott szakirodalom:

Bahl, P., de Silva, C., Bhattacharjee, S., Stone, H., Doolan, C., Chughtai, A. A., & MacIntyre, C. R. (2020.). Droplets and Aerosols generated by singing and the risk of COVID-19 for choirs. Clinical Infectious Diseases. https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1241

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.