Csináltak egy speciális légszűrőt a tudósok, ami szó szerint kiirtja a koronavírust

A kutatók szerint a vírus a levegőben sokkal tovább fertőzőképes marad, mint korábban gondolták, a feltevést pedig egy nappal később pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette. Emiatt nemcsak az alapvető szabályokat kell újragondolni, hanem például azt is, miként érdemes kezelni a szellőztető berendezéseket. Ezekbe bejutva ugyanis rengeteg embert megfertőzhet a kórokozó.

Az amerikai Houstoni Egyetem mérnökei most erre a problémára fejlesztettek ki egy hathatósnak tűnő megoldást: olyan légszűrőt készítettek, amely nemcsak felfogja a koronavírust, de megsemmisíteni is képes.

A tudósok a kereskedelmi forgalomban is kapható nikkelhab segítségével készítették el a filtert. Amellett, hogy az anyag légáteresztő, az elektromos áramot is vezeti. Ennek köszönhetően elektródák segítségével 200 Celsius-fokra hevítették a felszínét, ami a tesztek alapján a vírus 99,8 százalékát képes volt megsemmisíteni. A kutatók szerint a vírus 70 Celsius-fok felett már egyébként sem képes “életben maradni”, 200-on viszont lényegében azonnal elpusztul.

forrás: hvg.hu, megjelent: 2020.07.21.

Kapcsolódó anyagok, szakcikkek

Yu, L., Peel, G. K., Cheema, F. H., Lawrence, W. S., Bukreyeva, N., Jinks, C. W., Peel, J. E., Peterson, J. W., Paessler, S., Hourani, M., & Ren, Z. (2020). Catching and killing of airborne SARS-CoV-2 to control spread of COVID-19 by a heated air disinfection system. Materials Today Physics, 15, 100249. https://doi.org/10.1016/j.mtphys.2020.100249

University of HoustonResearchers Create Air Filter Designed to Trap and Kill the Coronavirus. (2020.07.14.) https://www.uh.edu/news-events/stories/july-2020/07142020ren-covid-filter

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.