Fizikai távolságtartás, arcmaszk és szemvédelem a SARS-CoV-2 és a COVID-19 emberről-emberre történő átvitelének megelőzéséhez: szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A súlyos akut légúti szindrómát előidéző koronavírus2 (SARS-CoV-2) okozza a COVID-19 fertőzést, mely szoros kontaktus útján terjed emberről-emberre. A szerzők annak vizsgálatát tűzték ki célul, hogy a vírus átvitelének megelőzésében milyen hatással van egészségügyi illetve nem egészségügyi környezetben (pl. a közösségben) a fizikai távolságtartásnak, az arcmaszk viselésének és a szem védelmének .

Módszerek

A szerzők szisztematikus áttekintést készítettek és metaanalízist alkalmaztak a vírusfertőzés emberről-emberre történő átvitelének megelőzéséhez szükséges távolságtartás optimális mértékének vizsgálatára, valamint az arcmaszk és a szemvédelem vírusok átvitelével szembeni hatékonyságának felmérésére. Az adatokat huszonegy standard WHO-specifikus és COVID-19-specifikus forrásból nyerték, a SARS-CoV-2-re és az olyan betacoronavirusokra vonatkozóan, amelyek akut légúti  szindrómát, egyebek között a Middle East légúti szindrómát okozzák. Ezekben az adatforrásokban nyelvi korlátozások nélkül folytatták le a kereséseket, az adatbázisok létrehozásától kezdve 2020. május 3-ig bezárólag. Az összehasonlító vizsgálatokra és a kontextuális tényezőkre összpontosítottak az elfogadhatóság, az alkalmazhatóság, a forrásfelhasználás és a méltányosság tekintetében. Adatszűrés és adatkinyerés történt, továbbá a duplikációkkal járó kockázattal kapcsolatban is készültek értékelések. A vizsgálatok keretében frekventista és bayesi metaanalízisre és random-hatásokra irányuló metaregresszióra került sor. Az evidencia megbízhatóságának értékelésére Cochrane módszereket és a GRADE megközelítést alkalmazták. Ez a tanulmány a PROSPERO-nál, a CRD42020177047 számon került regisztrálásra.

Megállapítások

A szerzők által folytatott kutatás 172 megfigyelésen alapuló vizsgálatot és 44 releváns összehasonlító vizsgálatot azonosított be az egészségügyi környezetben és azon kívül (n=25 697 beteg), mindezt 16 ország és hat kontinens viszonylatában. A vírustranszmisszió kisebb mértékű volt az 1m vagy az ezt meghaladó fizikai távolságtartás esetén, mint az 1 m-nél kisebb távolságtartásnál (n=10 736, összesített korrigált esélyhányados [aOR] 0·18, 95% CI 0·09 – 0·38; kockázati különbség [RD] −10·2%, 95% CI −11·5- tól −7·5-ig; korlátozott bizonyosság); a védőhatás fokozódott a távolság növelésével (változás a relatív rizikóban [RR] 2·02 per m; pinterakció=0·041; korlátozott bizonyosság). Az arcmaszk használata a fertőzés kockázatának nagymértékű csökkenését idézheti elő (n=2647; aOR 0·15, 95% CI 0·07 – 0·34, RD −14·3%, −15·9- től −10·7-ig; alacsony szintű bizonyosság), fokozottabb összefüggést mutatva az N95-tel vagy az ehhez hasonló légzésvédő maszkokkal összehasonlítva az egyszerhasználatos sebészi maszkokkal vagy ehhez hasonló légzésvédőkkel (pl. a többször használatos  12-16 rétegű textil maszkokkal: pinterakció=0·090; utólagos valószínűség >95%, alacsony szintű bizonyosság). A szem védelme szintén összefüggést mutatott a fertőzések csökkenésével (n=3713; aOR 0·22, 95% CI 0·12 – 0·39, RD −10·6%, 95% CI −12·5-től −7·7-ig; alacsony szintű bizonyosság). A korrigálás nélküli vizsgálatok, az alcsoportok és a szenzitivitás elemzések hasonló eredményre vezettek.

Értékelés

A szisztematikus áttekintés és metaanalízis megállapításai alátámasztják az 1m-es vagy az ezt meghaladó távolságtartás védőhatását, és kvantitatív értékelést nyújtanak a stratégialkotók számára a modellvizsgálatokhoz és a kontakt-kutatáshoz. Ezeknek az eredményeknek és a kontextuális tényezőkről szóló információknak támogató tájékoztatásul kell szolgálnia az arcmaszkok, légzésvédők optimális alkalmazásához és a szemvédelemre való odafigyelésre a közösségben és egészségügyi környezetben egyaránt. Ezeknek az intézkedéseknek az alátámasztására további randomizált vizsgálatok szükségesek, de ez a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokról szóló szisztematikus értékelés tájékoztatást nyújthat az időközi útmutatáshoz. 

Finanszírozó: World Health Organization.

Az összefoglalót fordította: Zelenkáné Lux Lilla (ÁEEK – Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár)

Eredeti közlemény:

Chu, D. K., Akl, E. A., Duda, S., Solo, K., Yaacoub, S., Schünemann, H. J., Chu, D. K., Akl, E. A., El-harakeh, A., Bognanni, A., Lotfi, T., Loeb, M., Hajizadeh, A., Bak, A., Izcovich, A., Cuello-Garcia, C. A., Chen, C., Harris, D. J., Borowiack, E., … Schünemann, H. J. (2020). Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: A systematic review and meta-analysis. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31142-9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.