A magyarországi koronavírus-járvány valós idejű epidemiológiája

Az utóbbi évtizedekben egyre többet és többet megértettünk azokból a tényezőkből, melyek a járványok kitörését és lefutását meghatározzák. Kialakult egy új tudományterület, a biostatisztika, az epidemiológia, a biomatematika elemeiből építkezve, mely arra a felismerésre épül, hogy az e tényezők – biológiaitól egészen a szociológiaiakig – összhatásaként kialakuló járványlefutás matematikai eszközökkel leírható. Ennek a pontossága elért arra a szintre, hogy ez az eszköztár többé már nem csak az elméleti alapkutatóknak érdekes, hanem a létező legkonkrétabb gyakorlati kérdések eldöntésében is létfontosságú segítséget tud adni a szakembereknek.

A weboldal Ferenci Tamásnak, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontja munkatársának projektje, aki ezt hobbiként, kizárólag nyilvánosan elérhető információforrásokra támaszkodva végzi.

Célja egyrészt, hogy leírja a járvány aktuális helyzetét, megfelelően választott mutatószámokkal, mely jelzi a jelenlegi helyzetet. Másrészt, hogy ezek alapján előrejelzéseket tegyen a jövőre nézve – mindezt a nyílt tudomány (Open Science) jegyében.

A weboldal elérhető:

https://research.physcon.uni-obuda.hu/COVID19MagyarEpi/

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.